Mon01222018

Zadnje ažuriranje10:02:31 PM GMT

Najnovije:

'Kroatizacija Hrvatske': Tomislav Karamarko predsjednik HDZ-a

hdz kujundzic karamarko
karamarko predsjednik hdz
karamarkojandrokovic
kujundzickaramarko
karamarkokujundzicpogled
  • «
  • 1 of 5
  • »

Maratonski Sabor najjače oporbene stranke u Hrvatskoj približio se svom finalu, u sam finiš ušli su Tomislav Karamarko i kao najveće iznenađenje Milan Kujundžić, jedini kandidat za predsjednika HDZ-a koji se nije ustručavao spomenuti UDB-u, čak ni Karamarko nije govorio o UDB-ašima i neprocesuiranim komunističkim zlikovcima. Ovakav finale izbora u HDZ-u svi analitičari su ocijenili kao HDZ-ov zaokret udesno, dakle, kao povratak u devedesete, što je zapravo sjajna vijest, kad govorimo o povratku u devedesete ne mislimo fizički povratak u to najslavnije razdoblje hrvatske povijesti , već prije svega mislimo na svjetonazorske korijene HDZ-a koji je u sebi uvijek nosio demokršćansku i konzervativnu crtu, barem u vrijeme Tuđmana, prije nego što je Sanader demontirao i detuđmanizirao HDZ.

U drugi krug, favorit HDZ-ovih predsjedničkih izbora, Tomislav Karamarko upao je s pozamašnom prednošću, naime, glasovalo je oko 2000 izaslanika a Karamarko je dobio 848 glasova, gotovo natpolovičnu većinu, Kujundžić je u drugi krug glasovanja, koji je počeo iza ponoći, oko 00:10 sati unio 523 glasa, što je jasno govorilo tko je bio favorit drugog kruga izbora. Jedina nada Milana Kujundžića bila je da se svi glasači Jadranke Kosor, Darka Milinovića i Domagoja Miloševića ujedine z frontu protiv Karamarka i glasuju za Kujndžića, što je, naravno, bilo nerealno očekivati s obzirom kako je razlika između njih dvojice bila biše od 300 glasova. Dakako, većina onih koji su podržali gubitnički trojac dala je glasove Kujundžiću, no, nije biolo dovoljno za ozbiljniji odgovor Karamarku na njegov izazov od 800-tinjak glasova. Karamarko, sasvim očekivano, postao je četvrti predsjednik HDZ-a u povijesti te stranke. Podsjetimo, svi predsjednici HDZ-a svojedobno su vodili državu, bilo da su to bili, kao Tuđman devedesetih, na predsjedničkoj funkciji, bilo na funkciji premijera. Karamarko tradiciju želi nastaviti, a obećao je i put u Bleiburg, iduće godine ga u tome unutarstranački izbori ne bi trebakli sprečavati, ograničavati.

-------------------------------------------------------------------------------

TIJEK GLASOVANJA U DRUGOM KRUGU:

Poznati su djelomični te naravno privremeni i neslužbeni rezultati glasovanja uj drugom krugu,unutarstranačkih izbora za predsjednika HDZ-a, trenutno blagu prednost, u iznosu od 19 glasova izaslanika, nakon prebrojene prve, od ukupno pet, glasačkih kutija ima Tomislav Karamarko. Naime, Karamarko trenutno ima 188 glava dok doktor Milan Kujundžić ima 169 glasova. Očekuje se da bi potpuni rezultati izbora u HDZ-u, a s njima i jedan maratonski Sabor stranke, uskoro mogli biti poznati.

Nakon druge prebrojane kutije Tomislav Karamarko je malo povećao vodstvo, točnije za desetak glasova, u odnosno na rezultat koji je imao nakon prve kutije, trenutno je u vodstvo 371-342. Spomenimo kako je vozilo hitne pomoći stiglo pred Lisinski. Izgleda da je nekome pozlilo od HDZ-ovih delegata. Ekipa hitne pomoći je otišla prema sobi u kojoj se broje glasovi, bilo je to oko tri sata ove uzbudljive noći i maratonskog dana.

Nakon prebrojene i treće kutije Karamarko je zadržao prednost, zapravo povećao ju je,  Karamarko sada ima 595 glasova, a Kujundžić 550. Drugim riječima, nazire se pobjednik izbora i novi predsjednik HDZ-a.

HDZ-ovci rano ujutro, prebrojili su i četvrtu glasačku kutiju, nakon koje je bilo jasno da će Karamarko, teže nego što se očekivalo, ponijeti naslov predsjednika HDZ-a. četvrtog predsjednika te stranke u povijesti.  Karamarko 790 glasova, Kujundžić 716 glasova.
Rezultati četvrte kutije: Karamarko 195 glasova, Kujundžić 166.

 

I konačno, peta kutija, Karamarko može slaviti, postao je četvrti predsjednik HDZ-a, stranke koju je utemeljio pokojni predsjednik Tuđman. Osvojio je 970 glasova HDZ-ovih delegata. Milanu Kujundžiću pripalo je 860 glasova. Malo je nedostajalo doktoru Kujundžiću za senzaciju.

-----------------------------------------------------------------------

Bez obzira na poraz neće biti moguće ignorirati ono što su započeli u HDZ-u Prgomet i Kujundžić, Prgomet je uostalom i zamjenik presjednika HDZ-a , dok je Kujundžić osvoji veliki broj glasova izaslasnika HDZ-a. Karamarko bi najbolje učinio kada bi Kujundžića pozvao svoj tim, ali i ne samo njega, u HDZ-u ima mjesta za Jadranku Kosdor, kao i Domagoja Miloševića, i to ne na margini događanja. Darko Milinović? Vodio je najbrutalniju kampanju u HDZ-u, spominjao lance pa ih se odrekao, stranka se odrekla njega. Iako stari lički lav Milinović bi morao krenuti iz početka ili barem od donjeg dijela HDZ-ove hijerarhijske skale. Za HDZ bi bilo jako loše kada bi se odvojio i napravio neki regionlanu stranku. No, s obzirom na debakl, Milinović nema kapaciteta za takvu egzibiciju. Hrvatska je dobila oporbu, Milanović ravnopravnog takmaca. Vrijeme "kroatizacije" Hrvatske tek predstoji.

Spomenimo i potpredsjednike HDZ-a: Božidar Kalmeta (najviše glasova), Damir Jelić, Božo Galić, Marijan Coner, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković.

Foto: Pixsell


Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com