Mon01222018

Zadnje ažuriranje10:02:31 PM GMT

Najnovije:

NASA objavila spektakularno otkriće u dubokom svemiru - novu Zemlju

kepler

NASA je održala izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je priopćila kako je otkriven do sada najsličniji planet našoj Zemlji. Planet se nalazi izvan našeg zvjezdanog sustava otkrio teleskop Kepler koji 'u stažu' već sada ima preko 1000 otkrivenih planeta.

Inače, Kepler je NASA-in program otkrivanja egzoplaneta uz pomoć istoimenog svemirskog teleskopa. Ime je dobio u čast njemačkog astronoma Johannesa Keplera.

Lansiran je  7. ožujka 2009. raketom Delta II, očekivano trajanje misije je najmanje tri i pol godine. Teleskop koristi svjetlomjer kojim kontinuirano prati sjaj preko 145.000 zvijezda.

"Danas smo napravili mali korak prema odgovoru na pitanje 'jesmo li sami u svemiru?'. Usto, zahvaljujući teleskopu Kepler možemo otkriti planet koji se nalazi unutar naseljive zone, to jest udaljenosti od matične zvijezde koja podržava tekuću vodu , rekao je  John Grunsfeld, bivši astronaut i suradnik u NASA-inoj Upravi za znanstvene misije

To je planet koji je 1,5 puta veći od Zemlje pa je vjerojatno stjenovit. Osim toga, idealne je udaljenosti od svoje zvijezde pa je vjerojatno naseljiv. Veličina njegove orbite jako je slična Zemljinoj, a njegov sunčev sustav vrlo je sličan našem. Kepler 452B je star šest milijardi godina te prima deset posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca - opisao je ukratko otkriće Jon Jenkins.

"Nažalost, ne postoje dokazi da na tom planetu postoji život. Keplerov posao je stvaranje slika planeta, on ne može toliko temeljito pregledavati planet. Za to je potrebna napredna tehnologija i instrumenti koji bi vjerojatno morali biti u orbiti. Kepler nam otkriva postoje li drugi svjetovi, a mi potom možemo tražiti biološke tragove i znakove života drugim oruđima", rekao je Jenkins.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com