Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Nova nada za oboljele od hepatitisa C: Sve donedavno smatralo se da se radi o neizlječivoj bolesti

Harvoni

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je u petak odluku o uvrštavanju šest novih lijekova na Osnovnu listu lijekova i to tri lijeka nove generacije za liječenje kroničnog hepatitisa C te tri lijeka za karcinom prostate, što je nova nada za one koji boluju od ovih teških bolesti, sve donedavno hepatitis C smatrao se neizlječivom bolesti. Međutim, novi, ali i izuzetno skupi, lijekovi su vrlo učinkoviti, no, i to ovisi o tipu virusa.

Za liječenje hepatitisa tako su uvršteni lijekovi sofosbuvir, dasabuvir i ombitasvir+paritaprevir+ritonavir, te je proširena indikacija za primjenu lijeka simeprevir koji se već nalazi na listi i za liječenje prethodno neliječenih pacijenata.

Prema epidemiološkoj procjeni, nove lijekove za liječenje hepatitisa C, vrlo visoke 90-postotne učinkovitosti, do kraja bi godine trebalo dobiti 130 pacijenata, a HZZO će, prema novom ugovoru, lijek prozvođačima plaćati terapiju po terapijskom ishodu, što znači da će plaćati troškove liječenja za one oboljele kod kojih se postigne izlječenje. Proizvođači lijekova preuzimaju troškove neuspješnih liječenja. Dosadašnje liječenje interferonom je bilo krajnje upitno, slabo učinkovito, s brojnim nuspojavama.

Plaća se po izlječenju pacijenta

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je na konferenciji za tisak kako se radi o presedanu jer je po prvi puta HZZO s farmaceutskim tvrtkama dogovorio da se novi lijekovi za hepatitis C više neće plaćati po isporuci i primjeni nego po izliječenju bolesnika.

HZZO planira na godišnjoj razini za nove skupe lijekove za hepatitis izdvojiti 50 milijuna kuna, a za rak prostate 27 milijuna kuna.

Za liječenje karcinoma prostate u Osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka - kabazitaksel, enzalutamid i abirateron koji će značajno doprinijeti uspjehu liječenja, poboljšanju kvalitete života bolesnika i produženju života - rekli su u HZZO-u.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com