Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Hrvatska 'kultura' još se jednom proslavila: Film redatelja poznatog po rasističkim sportovima trijumfirao u Puli!

MATANIChvc

Da naša 'kultura' voli one koji su sposobni napraviti 'dobar' rasistički spot još se jednom potvrdilo, naime, velika Zlatna Arena za najbolji film na ovogodišnjem 62. pulskom filmskom festivalu dodijeljena je filmu "Zvizdan" redatelja poznatog po rasističkim spotovima  Dalibora Matanića, dok je publika glasovanjem za hrvatski program prikazan u Areni, nagradu Zlatna vrata Pule, dodijelila filmu "Bit ćemo prvaci svijeta" redatelja Darka Bajića s prosječnom ocjenom 4,85, objavljeno je u subotu na završnoj konferenciji za novinare u pulskom Festivalskom centru.

Osim Velike Zlatne Arene, filmu "Zvizdan" pripalo je još pet Zlatnih Arena, i to za režiju Daliboru Mataniću, za najbolju glavnu žensku ulogu Tihani Lazović, za najbolju sporednu žensku ulogu Nives Ivanković, za najbolju sporednu mušku ulogu Dadi Ćosiću te za kostimografiju Ani Savić Gecan. Filmu "Zvizdan" pripala je i nagrada "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara.  

'Očistimo Zagreb'

Spomenimo kako se za najbolji rasistički spot u Hrvatskoj za razdoblje od 1990. do danas nije se dijelila nagrada, kandidat za trijumf bi također bio Matanić, koji je prije petnaestak godina za lokalne izbore napravio spot 'Očistimo Zagreb, dakako, od Hercegovaca. Na takvom bi spotu i Goebbels Mataniću pozavidio.  Spot inače počinje s bijelim čarapama.

Filmu "Ti mene nosiš" redateljice Ivone Juka pripale su tri Zlatne Arene i to za kameru Mariju Oljači, za glazbu Tehou Teardu te za vizualne efekte Zoranu Čuliću i Nebojšu Rogiću dok je nagradu "Breza" za najboljeg debitanta dodijeljena Heleni Beljan.

Film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića osvojio je tri Zlatne Arene i to za najbolju glavnu mušku ulogu Emiru Hadžihafizbegoviću te za scenografiju Ivanu Veljači.

Zlatna Arena za scenografiju dodijeljena je Josipu Mlakiću za film "Imena višnje" redatelja Branka Schmidta kojemu je pripala i Zlatna Arena za montažu i to Vesni Lažeta i Hrvoju Mršiću. Zlatna Arena za specijalne efekte pripala je Branku Repalustu za film "Svinjari" redatelja Ivana Livakovića dok je Zlatna Arena za oblikovanje zvuka pripala Martinu Semenčiću za film "Rakijaški dnevnik" redatelja Damira Čučića.
Zlatna Arena za najbolji film u hrvatskom programu manjinske hrvatske koprodukcije pripala je filmu "Ničije dijete" redatelja Vuka Ršumovića koji je osvojio i Zlatnu Arenu za režiju dok je Zlatna Arena za glumačko ostvarenje pripala Denisu Muriću za ulogu Pućeta u istome filmu.

U konkurenciji međunarodnog programa Zlatna Arena za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Pored mene" redatelja Stevana Filipovića dok je međunarodni žiri posebno priznanje dodijelio filmu "Koza" redatelja Ivana Ostrochovskyja koji je ujedno dobio i diplomu za najbolji film u konkurenciji programa "Susjedi i prijatelji".
U programu "Pulica" diplomu za najbolji dugometražni film pripala je filmu "Nevidljivi dječak" redatelja Gabrielea Salvatoresa, nagrada ocjenjivačkog suda studentskog programa pripala je filmu "Ljeto bez mjeseca" redatelja Stefana Ivančića dok je nagrada za najbolji kratki film u sklopu hrvatskog programa pripala filmu "Malo više kiše" redatelja Marka Dugonjića.

Red je da nagrade Frljića

Zlatne Arene bit će ovogodišnjim laureatima uručene u pulskoj Areni, u kojoj je inače Marku Perkoviću Thompsonu zabranjeno pjevati, tako da se hrvatska kultura još jednom proslavila. Što je iduće? Nagrada za životno djelo zloglasnom Oliveru Frljiću, bosansko-hercegovačkom redatelju poznatom po govoru mržnje?

Foto: HAVC

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com