Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Arsenu Dediću glazba je bila život

ARSENDEDICSC

Umro je Arsen Dedić. Istaknuti skladatelj, književnik i kantautor i jedan od naših najsvestranijih umjetnika preminuo je u 78. godini u zagrebačkom KBC-u gdje se liječio dva tjedna zbog sepse nakon operacije kuka.

Njegova karijera, duga više od pola stoljeća, po raznolikosti i kontinuitetu zauzela je posebno mjesto u novijoj hrvatskoj kulturi. Počela je u njegovim dvadestim godinama, a skladajući šansone postaje zaštitni znak toga glazbenog žanra, koji spaja dva ključna umjetnička izraza - glazbu i poeziju.


Arsenu Dediću glazba je bila  život, on ju je skladao, pisao aranžmane i stihove, pjevao, izvodio. Uz oca koji je u šibenskoj limenoj glazbi svirao nekoliko instrumenata napravio je prve glazbene korake. Naučio je svirati klavir, gitaru, flautu. Završio je muzičku akademiju. Glazba ga je spojila sa životnom družicom Gabi Novak, uz glazbu je odrastao njegov sin uspješni glazbenik Matija.


Glazba je ono što je ostavio kao prebogato nasljeđe svima nama. "Kuća pored mora", "Vino i gitare", "O, mladosti", "Tvoje nježne godine", "Moderato cantabile", "Ono sve što znaš o meni" - samo su neki od nebrojenih Arsenovih hitova.

O Arsenu smo znali mnogo, ali u svakom je intervjuu oduševljavao i iznenađivao. Govorio bi za sebe da je pjesnik opće prakse, a objavio je više od trideset zbirki poezije i za pjesnički rad dobio Goranov vijenac. Nije volio smještanje u žanrove i ladice.

Foto: sc

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com