Mon01222018

Zadnje ažuriranje10:02:31 PM GMT

Najnovije:

Ništa senzacionalno s Marsa? Ipak, otkriće vode ubrzati će misije s ljudskom posadom!

marsvoda

Mediji danas bruje o senzacionalnim vijestima koje su stigle direktno iz svemira, sa milijunima kilometara udaljenog Marsa, naime, radi se o otkriću koje je odavno najavljeno, tek se čekao pogodni trenutak da bi ono bilo i službeno.

Naime, svemirska agencija NASA najavila je za danas konferenciju za medije na kojoj će objaviti veliko otkriće vezano za Mars. Konferencija je najavljena riječima "Riješen misterij Marsa", zasad NIJE otkriven život na Marsu, došlo se do zaključka da bi život, na primitivnoj razini, dakle, otprilike kao u našim medijima, mogao postojati na Crvenom planetu. Voda postoji, ali kakva? Je li to uopće voda?

Što se velikog otkrića tiče, NASA je danas tijekom konferencije otkrila da su znanstvenici pronašli dokaze postojanja tekuće vode na Marsu, radi se o vodi koja je posve drugačija od one na Zemlji.

Dakle, e radi se o rijekama i oceanima, a Ian Sample iz NASA-e otkrio je o čemu riječ: "Tekuća voda teče zidovima kanjona i kratera tijekom ljetnih mjeseci, a ovo otkriće uvelike povećava šanse da je planet dom nekim oblicima života". Ponovimo još jednom, na primitivnoj razini, kao što su neki jednostavni organizmi. Neki se kunu da su posredstvom kamera vidjeli Antu Tomića na Marsu i da je to dokaz da na Marsu ima života. Je li doista?

Znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću kazati otkud dolazi voda. Pretpostavljaju da izlazi iz podzemnog leda, slanih izvora ili se kondenzira iz Marsove atmosfere te vjeruju da je voda puno slanija nego ona na Zemlji, u moru, zbog načina na koji nastaje.

- Postoji tekuća voda na površini Marsa. Zbog ovog sumnjamo da je barem moguće stvoriti okruženje u kojem je život moguć - rekao je voditelj tima Michael Meyer i dodao da će ovo otkriće utjecati na sve buduće misije. Dakako, ovo će uvelike populariziti istraživanje Marsa, istovremeno će i ubrzati let ljudskih posuda prema Zemlji najsličnijem planetu. Ako ništa drugo sada barem postoji još jedan, uz mnoge druge razloge, razlog za put ljudi prema Marsu i misijama koje se najavljuju unutar idućih 20 godina.

Znanstvenici su na nekoliko lokacija uočili tragove vode koja se spušta niz padine.

- Misija na Marsu bila je pratiti vodu u potrazi za znakovima života u svemiru, a ovo što vidimo dokazi su koji potvrđuju ono u što smo dugo vjerovali - izjavio je astronaut John Grunsfeld.

Do najnovijih spoznaja znanstvenici su došli zahvaljujući novim tehnologijama koje omogućuju analizu kemijske karte površine Marsa što ju je snimila NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Otkrili su tragove soli koji se formiraju samo u prisutnosti vode. Instrumenti su otkrili nekoliko stotina metara duge tragove koji izgledaju kao da teku niz strmine.

Tamni tragovi, široki nekoliko metara, prvi su put na površini ovog planeta otkriveni prije četiri godine. Obično su se javljali u proljeće, širili tijekom ljeta i nestajali najesen. Dosad nije bilo potvrde da je riječ o vodi, iako su najavljivalo, nagađalo, pa i eksplicitno tvrdilo da je to zapravo voda.

Postojanje tekuće vode povećava mogućnost postojanja mikroba, odnosno života, ističe glavni autor istraživanja Lujendra Ojha s Instituta za tehnologiju u američkoj Georgiji, piše BBC.

Prema brojnim istraživanjima Mars je po mnogočemu planet najviše nalik Zemlji. Otkiće vode na površini Marsa znatno bi povećalo nade da će na Crvenom planetu biti otkriveni i tragovi života.

Vjeruje se da su se na Marsu nekoć nalazile rijeke, jezera pa čak i mora, a prvi znaci otkriveni su još 1972. No, istovremeno, sedamdesetih je uslijedilo veliko razočarenje kad su američke sonde otkrile koliko je zapravo Mars negostoljubiv planet za čovjeka.

No, vratimo se u novo doba, prve fotografije zaleđene vode na Marsu snimile su kamere s letjelice Mars Express snimljene 2005. Krater promjera od 35 metara nalazi se na sjevernom polu crvenog planeta, a neki tvrde da bi se današnje otkriće moglo ticati upravo tekućine koja je otkrivena na tom planetu.

Podsjetimo, NASA-in rover Curiosity na Crvenom planetu nalazi se već tri godine, a otkriveno je da je pronašao nešto što se smatra "velikim znanstvenim otkrićem".

U srpnju ove godine NASA je održala sličnu konferenciju, na kojoj je otkriveno da je pronađen planet Kepler-452b, Zemlji dosad najsličniji planet. Nažalost, još uvijek nema SLUŽBENOG dokaza da je život izvan Zemlje moguć, odnosno da postoji, unatoč činjenice da vanzemaljci svakodnevno otimaju Zemljane, nažalost, ne i režimske novinare te medijske mafijaše. Njih neće ni vanzemaljci, pa ni Marsovci.

Foto: NASA

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com