Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Na Marsu bio moguć život, atmosferu 'otpuhale' solarne oluje

marsnasa

NASA je identificirala proces koji je odigrao ključnu ulogu u pretvaranju vruće klime na Marsu, pogodne za život do današnje hladne i sušne. Američka svemirska agencija danas je objavila da su za to krive solarne oluje koje su Marsovu atmosferu - raspršile. Ovo otkriće temelji se na podacima koje je prikupila sonda MAVEN koja se nalazi u Marsovoj orbiti.

'Mars je imao bogatu, toplu atmosferu pogodnu za postojanje vode i života', izjavio je John Grunsfeld. Tijekom evolucije atmosfera Marsa gubila je plin zbog solarnog vjetra. Taj vjetar, otkriveno je - raspršuje plin po stopi od oko 100 grama svake sekunde. 'To je kao krađa nekoliko kovanica iz blagajne svaki dan. Gubitak postane vidljiv tek nakon duljeg vremena', rekao je Bruce Jakosky, MAVEN-ov glavni istraživač na Sveučilištu u Coloradu.

Erozija Marsove atmosfere znatno se povećava tijekom solarnih oluja. 'Mislimo da je stopa gubitka bila mnogo veća prije više milijardi godina kad je sunce bilo mlađe i mnogo aktivnije.' Razumijevanje onoga što se dogodilo atmosferi na Marsu unaprijedit će naše znanje o evoluciji bilo koje planetarne atmosfere', poručuje NASA.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com