Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Ministar: Masovni seksualni napadi na žene u Njemačkoj nisu slučajnost

NJEMACKA NAPADI

Oko 90 žena prijavilo je da su ih na dočeku Nove godine ispred kelnske katedrale opljačkali, prijetili im ili ih seksualno uznemiravali mladi, većinom pijani muškarci, objavila je u utorak njemačka policija, ocijenivši to "novom dimenzijom kriminala".

Načelnik policije Wolfgang Albers rekao je na konferenciji za novinare da su policajci napadače opisali da izgledaju kao da potječu iz "arapskih i sjevernoafričkih" zemalja te da su bili u dobi od 18 do 35 godina. "Imamo jednu tužbu za silovanje", dodao je.

Povjerenik za integraciju Aydan Ozoguz upozorio je da se zbog toga ne smije sve strance i izbjeglice u zemlji smatrati sumnjivima, no desničarske organizacije pozvale su da se prekine puštanje imigranata u zemlju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je šokiranost napadima koji su se po policiji dogodili kada se oko 1000 muškaraca podijelilo u manje skupine dok su policajci čistili trg kako bi prekinuli bacanje petardi s vrha stepenica na mnoštvo.

Njemačka je prošle godine primila više od milijun migranata, najviše u Europi.

Ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je da Njemačka neće prihvatiti te odvratne napade na žene, ocijenivši ih "novom dimenzijom organiziranog kriminala".

Gradonačelnica Koelna kazala je da će grad povećati broj policajaca i sigurnosnih kamera na ulicama kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata.

Njemački ministar: masovni seksualni napadi na žene nisu slučajnost

Njemački ministar pravosuđa u srijedu je potvrdio da je na Staru godinu u Koelnu zabilježen niz seksualnih napada na žene koji nisu slučajnost već se radi o koordiniranoj akciji u kojoj su, kako se zaključuje, sudjelovali muškarci sjevernoafričkog podrijetla, prenosi dpa.

"Čini se da je cijela stvar koordinirana", kazao je za ZDF Heiko Maas, dodajući da je malo vjerojatno da je 90 seksualnih napada u Koelnu, uključujući jedno silovanje, čista slučajnost.

Masovne napade, koji su izvršeni oko ponoći u blizini glavnog željezničkog kolodvora, su, kako se da zaključiti, izvršili Sjevernoafrikanci, a slični zločini izvedeni su i u Hamburgu, gdje je prijavljeno 27 seksualnih nasrtaja u jednom danu.

Iako se za sada ne zna da li se radi o novopridošlim imigrantima ili drugoj generaciji imigranata, napadi na žene izazvali su užarenu raspravu o posljedicama odluke da se dozvoli ulazak 1,1 milijun migranata u 2015.

Detalji o identitetima napadača su škrti jer policija zbog osjetljive prirode istrage odbija javnosti dati više podataka.

Na udaru oštrih kritika posebice se našla gradonačelnica Koelna koja je ženama sugerirala da prilagode svoje ponašanje. Ljudi su pohrlili na društvene mreže i pokrenuli temu s 'hashtagom' #EineArmlaenge (na pristojnoj udaljenosti), obrušivši se na gradonačelnicu Henriette Reker i njezinu preporuku da se žene drže na sigurnoj udaljenosti od stranaca te de se ne izdvajaju već se drže u skupinama.

Zbog toga je optužena da krivnju za napade prebacuje na žrtve, tj. žene, umjesto da pojača sigurnost na ulicama te napadače privede pravdi.

Slične napade, ali u puno manjem opsegu, zabilježila je i policija u Hamburgu i Stuttgartu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com