Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Burkina Faso: Napadnut hotel - deseci mrtvih

BURKINAFASOSC

BBC javlja da je opsada u hotelu u Burkini Faso završila, no da je napadnut još jedan obližnji hotel.

Šezdeset tri osobe, među kojima tridesettroje ranjenih, evakuirane su ih hotela dok je još trajao napad pripadnika sigurnosnih snaga Burkine Faso koji su u subotu pokušali osloboditi taoce iz hotela u glavnome gradu Ouagadougouu u koji su upali islamistički borci.

Trideset osoba izišlo je neozlijeđeno iz hotela, a evakuirano je i tridesettroje ranjenih. Među neozlijeđenima je i ministar rada Clément Sawadogo, koji se nalazio u hotelu u trenutku napada, rekao je ministar komunikacija Remis Dandjinou, kako prenosi AFP.

 "Ima poginulih, ali još ne znamo točan broj. Napad traje, a snage Burkine Faso imaju potporu francuskih specijalaca", dodao je Dandjinou.

 "Još nemamo točan broj smrtno stradalih. Pripadnici sigurnosnih snaga i dalje pretražuju hotel. Na terasi restorana nasuprot hotela vatrogasci su vidjeli desetak tijela", dodao je ministar unutarnjih poslova Simon Compaore, dodavši da još nije poznat ni točan broj napadača na hote. "Još ne znamo koliko ih je", rekao je.

U predvorje hotela ušle su dvije skupine sigurnosnih snaga i tada su se, prema izjavama svjedoka, začuli pucnji, a u dijelu predvorja buknula je vatra, izvijestio je Reuters.

Odgovornost za napad u hotelu i obližnjem restoranu čiji su gosti uglavnom zapadnjaci, preuzela je islamistička skupina Al Qaeda islamskog Magreba.
 Prema izjavi ravnatelja bolnice u Ouagadougouu Roberta Sangarea, u napadu islamista na hotel poginulo je dvadeset osoba.

Ovo je prvi napad islamista na glavni grad Burkine Faso i predstavlja korak unatrag u nastojanjima afričkih vlada, Francuske i SAD-a da spriječe napade koji su destabilizirali regiju.

U studenom su dvojica napadača ubila dvadeset osoba u napadu na hotel u Maliju, a napada je proteklih godina bilo i u drugim zemljama zapadne Afrike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com