Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Papa Franjo i patrijarh Kiril potpisali deklaraciju: Ni jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga

papakirilsc

Papa Franjo, prije šestodnevnog posjeta Meksiku, na Kubi se oko 20.20 po našem vremenu sastao s ruskim patrijarhom Kirilom. Poglavar Katoličke crkve i ruski patrijarh sastali su se prvi put nakon crkvenog raskola 1054. Kiril, koji je na Kubu doputovao prekjučer, dočekao je Franju u zračnoj luci.

U razgovoru su istaknuli potrebu razvoja međuvjerskog dijaloga te edukaciju ljudi kako ne bi mrzili ljude drugih vjera. Vjerska sloboda trebala bi biti u srcu vjerske zajednice. Obitelj je centar društva, smatraju te su izrazili zabrinutost zbog toga što u mnogim zajednicama obitelj prestaje imati značaj. Podržali su brak kao zajednicu muškarca i žene. Osvrnuli su se na sukob u Ukrajini koji je već odnio mnogo života. Obojica su pozvali na dijalog koji bi doveo do mira.

Dvojica crkvenih poglavara potpisali su nakon dvosatnog sastanka zajedničku deklaraciju.

Deklaracija je zapravo zajednička izjava koja obilježava novo poglavlje, novu eru u odnosu dviju crkava. U 40 paragrafa izražena je zabrinutost zbog progona kršćana na Bliskom istoku i Africi, zbog velikih migracija i uništavanja.

Po završetku razgovora izrazili su žaljenje "zbog rana nanijetih sukobima između kršćana u dalekoj ili bliskoj prošlosti". Svjesni brojnih zapreka koje još treba prevladati, nadamo se da će naš susret pridonijeti obnovi tog jedinstva po volji Božjoj, naglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj po završetku dvosatnog razgovora u salonu zračne luke u Havani.

Jedinstvo je na dobrom putu. Razmijenili smo mišljenja jasno i bez tabua, komentirao je Jorge Bergoglio novinarima razgovor s Kirilom. Dvije Crkve mogu surađivati kako bi zaštitile kršćane u cijelom svijetu, rekao je novinarima Kiril.

Papa i patrijarh pozvali su međunarodnu zajednicu na brzo djelovanje kako bi zaustavili ratove.

U govoru nakon potpisivanja deklaracije patrijarh Kiril rekao je da dvije crkve mogu aktivno zajedno štititi kršćane. Možemo raditi zajedno da nema ratova, da se posvuda poštuje ljudski život te da se osnaže temelji obitelji i društva uz sudjelovanje crkve u suvremenom društvu, dodao je.

Papa Franjo izjavio je da su razgovarali kao braća. Poštujemo svoju vjeru i tražimo zajedničke puteve. Govorili smo iskreno, uvjeravam vas da sam u ovom dijalogu osjećao prisustvo Duha svetoga. Zahvaljujem patrijarhu za smirenost i strpljivost kako bismo zajedno mogli pronaći jedinstvo. Razmotrili smo puno inicijativa koje se mogu ostvariti. Zahvaljujem i domaćinu Kubi i njezinom predsjedniku, rekao je papa Franjo.

Povijesni susret dvije je godine pripreman u tajnosti. Papa i patrijarh sastali su se na Međunarodnom aerodromu Jose Marti, u prostoriji u kojoj su izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve. Sastanak iza zatvorenih vrata trajao je malo više od dva sata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com