Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

Buntovnik s razlogom i idol mladih sedamdesetih: Umro legendarni srpski glumac Dragan Nikolić

nikolic

Legendarni srbijanski glumac, Dragan Nikolić, koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio idol mladih diljem komunističke Jugoslavije te svojevrsno osvježenje u moru klasičnih komunističkih glumaca kakve je s druge strane predvodio nešto stariji Bata Živojinović zvan Životinja. Dragan Nikolić umro je u 73. godini života poslije duge borbe od teške i opake bolesti... Bez obzira što mislili o današnjoj Srbiji Nikolić je bio glumac kakvog Srbija neće skoro imati, buntovnik s razlogom, pa čak i onda kada nije toliko govorio koliko je trebao o režimu Slobodana Miloševića.

Srbijanski se glumac dugo se borio s problemima s debelim crijevom, kad je izgledalo da pobjeđuje opaku bolest ona se uvijek iznova vraćala, nažalost, posljednjih dana liječnici su davali sve od sebe da ga spase no nakon nekoliko dana disanja uz pomoć aparata, Nikolić nije izdržao.  Spomenimo da je poznati glumac operiran prošle godine u drugom mjesecu, a u bolnici je završio u teškom krajem svibnja prošle godine, kad su se liječnici prvi put borili za njegov život. Iako je krizu tada prebrodio, otada je uz kraće prekide stalno bio na bolničkom liječenju, sve je išlo svome logičnom kraju.

Dragoslav Nikolić, kako je pravo ime poznatog glumca,  rođen je 20. kolovoza 1943. u Beogradu, a nakon dvije godine u srednjoj školi položio je prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju te postao njen najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Filmsku karijeru započeo je u 1964. godine manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari", a nakon filma "Dovoljno je ćutati" iz 1965. postao je poznatiji pod nadimkom, jer su ga umjesto imenom potpisali nadimkom.

Već s 24 godine ostavio je trag na glumačkoj sceni ulogom besposličara Jimmyja Barke u jednom od najboljih srpskih filmova do danas, "Kad budem mrtav i beo (1967.) Živojina Pavlovića.

Sedamdesetih i osamdesetih je ostvario niz legendarnih glumačkih ostvarenja, a najpoznatija uloga bila mu je ona Prleta u "Otpisanima" i "Povratku otpisanih". Tada je postao i voditelj zabavnih emisija na televiziji.

Suprugu Milenu Dravić upoznao je 1972. godine, kad su zajedno vodili show "Obraz uz obraz", a ona je do posljednjeg dana bila uz supruga.

Godine 2000. dodijeljena mu je Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodjeljuje glumcu za životno djelo. Inače, Pavle Vuisić bio je također legendarni glumac koji je u nekoliko navrata glumio zajedno s Nikolićem, primjerice u legendarnoj komediji 'Tko to tamo peva' ili filmu iz 1982. godine 'Idemo dalje'.... Nikolić je otišao daleko, puno dalje...

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com