Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

'Presuda protiv Karadžića će biti jedna od najvažnijih u povijesti ICTY-a'

Radovan Karadzic Haski sud

"Možda je trebalo više od dva desetljeća, ali "nikad nije prekasno" za izvršenje pravde, izjavio je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz uoči skorašnjeg izricanja presude bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Preko 20 godina nakon duge opsade Sarajeva i masakra u Srebrenici, na istoku BiH, Karadžić će 24. ožujka saznati smatraju li ga suci Haškog tribunala odgovornim za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

"Bilo je vrlo važnih suđenja na ovom tribunalu i također vrlo važnih presuda, ali ova protiv Karadžića će zasigurno biti jedna od najvažnijih u povijesti ICTY-a", ocjenjuje Brammertz koji se na čelu Tužiteljstva nalazi od 2008.  Nakon što je 2006. u ćeliji preminuo bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, Karadžić će biti najviše rangirani dužnosnik kojem će se presuditi za zvjerstva počinjena tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. Presuda protiv 70-godišnjeg bivšeg predsjednika Republike Srpske je stoga "vrlo važna glede odgovornosti političkih vođa za patnje njihovih vlastitih naroda", ističe Brammertz u razgovoru za AFP.

"Ima jedna izreka da je pravda koja kasno stiže zanijekana pravda, ali ja mislim da u ovom slučaju nikada nije prekasno", dodaje Brammertz i podsjeća da je srebrenički pokolj, koji se Karadžiću stavlja na teret kao zločin genocida, "najveći zločin počinjen na europskom tlu od Drugog svjetskog rata".
Bosanski Srbi, pod dirigentskom palicom Karadžića i Mladića, ubili su u srpnju 1995. gotovo 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka u srebreničkoj enklavi pod zaštitom UN-a, a Sarajevo su držali pod opsadom 44 mjeseca. U tom je gradu tijekom opsade ubijeno više od 10.000 ljudi, uključujući 1500 djece. Suđenje Karadžiću počelo je u listopadu 2009., a iznošenje završnih riječi bilo je u listopadu 2014.   Tužitelj odbacuje kritike u kojima se tvrdi da tribunal budi bolna sjećanja iz prošlosti i ističe čvrstu uvjerenost da je "pravda od ključne važnosti ako se želi dati šansa pomirenju".

Karadžića  je ICTY optužio po 11 točaka optužnice za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. "Preživjeli nisu uspjeli obnoviti svoje živote. Ta trajna tragedija dio je zločinačkog naslijeđa", poručio je tada Tieger. ICTY je prvi put optužnicu za genocid protiv Karadžića podignuo 1995., ali se bivši predsjednik RS uspješno skrivao punih 14 godina. Haški sud 31. ožujka izriče presudu i Vojislavu Šešelju, vođi srpskih radikala i četničkom vojvodi, za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja te progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, dijelovima BiH i u Vojvodini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com