Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

EU dogovorio zajedničko stajalište u pregovorima s Turskom

euuuuu

Čelnici 28 zemalja na summitu u Bruxellesu dogovorili su zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj za rješavanje migrantske krize. To će stajalište predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i nizozemski premijer Mark Rutte danas predstaviti turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori bili 'konstruktivni', ali da će put do dogovora s Turskom biti 'sve prije nego lagan'. Nizozemski premijer Mark Rutte je na pitanje što je najveća prepreka za dogovor, odgovorio: 'Dogovorili smo se da nećemo reći ništa o tome'. Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da 'još nema dogovora', ali da su na putu prema tome.

Čelnici EU-a bi trebali dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji su s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koje koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Komisija je jučer objavila prvo izvješće o provedbi dvaju programa - o premještanju 160.000 izbjeglice iz Grčke i Italije u druge članice i preseljenju 22.504 iz trećih zemalja u EU. Do sada je iz Grčke i Italije premješteno samo 937 izbjeglica, a iz trećih država u EU njih 4555. Na summitu je i hrvatski premijer Tihomir Orešković. Mi od onih prvih 100 tisuća ljudi iz Italije i Grčke trebamo primiti blizu tisuću, a iz Turske 150 ljudi. Moramo još neke stvari dogovoriti, pitanja viza za turske državljane, otvaranje pregovaračkih poglavlja i druge teme. Kada se sve to riješi onda će cijeli proces krenuti, rekao je Orešković novinarima.

Turska je prije desetak dana, 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom za EU nije jednostavan. Već pljušte optužbe da EU popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize. Mnogi čelnici su dolasku na summit izrazili suzdržanost u pogledu ishoda sastanka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com