Fri02232018

Zadnje ažuriranje09:12:58 PM GMT

Najnovije:

PROKLETSTVO I RUGANJE: Nakon Gordana Giričeka i Ante Tomić izdao hrvatsku košarkašku reprezentaciju

tomichrvatska

Hrvatska košarkaška reprezentacija uskoro u Torinu igra kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koje se za nekoliko mjeseci održavaju u dalekom, egzotičnom Brazilu, posljednji je to vlak košarkašima da se izbore za najveću sportsku smotru ne samo ove godine nego i u posljednjih četiri godine. Naime, nema većeg sportskog događaja od Olimpijade, olimpijska medalja vrh je vrhova u životu SVAKOG sportaša, znali su to cijeniti Ante, Janica i Ivica Kostelić, slavna sportska obitelja koja će nam itekako nedostojati u danima, godinama, desetljećima koji su ispred hrvatskog sporta. Medalje koje su oni s olimpijskih igara donosili Hrvatskoj malo će tko moći nadmašiti. I pravo je tako. Imali su srce, ono im je vratilo ljubav uloženu u sport.

Zašto to ne znaju cijeniti hrvatski košarkaši koji svako malo bojkotiraju reprezentaciju kako bi imali više vremena posvetiti se klubovima u kojima zarađuju veliki novac? Zar je novac sve za što žive sportaši?

Posljednji u nizu je Ante Tomić, košarkaški velikan i sjajno krilo Real Madrida, koji nikada u reprezentaciji nije pokazao ono što je pokazivao igrajući u najjačoj europskoj košarkaškoj ligi, kako u Barci, tako i u Realu. Naime, hrvatska košarkaška reprezentacija doživjela je totalni fijasko na posljednjem Eurobasketu prošle godine, ne samo da košarkaši nisu izborili polufinale, čemu su se glasno nadali, nego su zapravo poraženi od reprezentacije od koje su ako ništa drugo a ono barem trostruko skuplji na igračkom tržištu. 

Posljednja, doduše jako slaba, prilika košarkašima je Torino i kvalifikacijski turnir na kojem, uz Hrvatsku, sudjeluju jake reprezentacije s kojima Hrvatska ne bi bila favorit čak ni da je nastupila u kompletnom sastavu, s Tomićem i Markom Popovićem. Dok je Popović već u godinama, unatoč fenomenalnoj sezoni u Španjolskoj, kada se razlozi odustajanja mogu razumijeti, ali ne i opravdati, razumijevanja, pa ni opravdanja, ne smije biti kada je u pitanju Ante Tomić.  Niti je star, niti je repki dao što je trebao dati s obizirom na neupitni talent i košarkaško znanje.

Novi izbornik Aleksandar Petrović nije otišao na pregovore s Tomićem i Popovićem u Madrid shvativši da bi to zapravo bilo gubljenje vremena. Tomić je dao košaricu reprezentaciji pod izlikom da ga čeka važan finiš sezone s klubom, kako u Euroligi, tako i španjolskom prvenstvu. Pitanje je koliko je Anti Tomiću važna Hrvatska, koliko mu je kao sportašu važan nastup na Olimpijskim igrama? Naravno, kako smo rekli šanse Hrvatske, čak i sa Tomićem, nisu velike, međutim u sportu je važno uvijek iznova pokušavati inače sve to nema smisla... Jednom se i nama mora otvioriti - tješimo se tako godinama.

U prošlosti bilo je sličnih primjera, svojedobno je hrvatsku reprezentaciju izdao Gordan Giriček kako bi se umjesto igrajući za 'najdraži dres' kupao na moru. Sve dok Hrvatska ima takve košarkaše, kojima je reprezentacija rezervna opcija za koju onda igraju s pola gasa hrvatska košarka neće se vratiti na one staze na koje je našu košarku doveo legendarni Dražen Petrović, kome ništa teško bilo nije, a bio je veća zvijezda nego što će Ante Tomić i njemu slični ikad biti. Petrović nije birao utakmice i natjecanja, zato je bio najveći.

Foto: AFP

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com