Mon01222018

Zadnje ažuriranje10:02:31 PM GMT

Najnovije:

Vatreni padaju: Koliko je zapravo Fifina ljestvica pokazatelj stvarnih vrijednosti reprezentacija?

vatrenitreninguocikameruna

Nažalost, statistički gledajući, Vatreni uoči Europskog nogometnog prvenstva padaju sve niže na FIFA ljestvici, nekoć 3. reprezentacija svijeta danas je tek 27. Naravno, realno gledajući ova ljestvica ne pokazuje stvarni odraz snaga i vrijednosti reprezentacija, može biti tek znak trenda.  Nitko nas ne može uvjeriti da je Slovačka kvalitetnija reprezentacija od Hrvatske, nije to ni Sjeverna Irska, još manje je Wales. 

No, idemo redom, Hrvatska na novoj ljestvici ima 842 boda, odnosno 14 manje no prije mjesec dana, a preskočile su ju Kostarika (853), Slovačka (852), Sjeverna Irska (851) i Wales (846). Zanimljivo je da od tri protivnika Hrvatske u skupini D na skorašnjem EURU najbolje stoji branitelj naslova europskog prvaka Španjolska koja je zadržala šesto mjesto sa 1267 bodova. Bolje rangirana od Hrvatske je i Turska koja je izgubila pet mjesta i sada je 18., dok je Češka izgubila jedno mjesto i sada zauzima 30. poziciju. Sami procijenite koliko je Turska, koja nikada nije pobijedila Hrvatsku, iako su Vatreni s Turskom često igrali, bolja od Hrvatske. Doduše, jednom, ali u najvažnijoj utakmici, Turci su slavili, no, na jedanaesterce, bilo je to 2008. godine na Euru u Austriji i Švicarskoj.

Prvo mjesto zadržala je Argentina ispred Belgije, dok se na treće mjesto probila Kolumbija. Svjetski prvak Njemačka jer četvrta, a južnoamerički prvak Čile peti. Njemačka je, dakle, tek 4. Što nam to govori o relevantnosti FIFA ljestvice?

Podsjetimo, kako smo već pisali, Hrvatska će EURO otvoriti 12. lipnja protiv Turske u Parizu, potom slijede utakmice protiv Češke 17. lipnja u Saint-Etienneu, te Španjolske 21. lipnja u Bordeauxu. Ako Vatreni, što svi očekujemo, prođu skupinu križaju se sa skupinom u kojoj su Belgija, Italija, Švedska i Irska... Teško, jako teško.

Foto: AFP

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com