Sat03242018

Zadnje ažuriranje08:46:45 PM GMT

Najnovije:

Pokušaj vojnog udara u Turskoj: Vojni zrakoplovi nadlijeću Ankaru, zatvorena dva glavna mosta u Istanbulu

TURSKA UDAR SC

Turski premijer Binali Yildirim izjavio je da je u Turskoj u tijeku pokušaj državnog udara dijela vojske.

Predsjednik turske Recep Tayyip Erdogan je na sigurnom, no zapovjednik vojnog stožera je među taocima u Ankari, javlja novinske agencije, dok u Turskoj traje vojni pokušaj rušenja vlade.

Turska državna agencija Anadolu objavila je pak, da je zapovjednik vojnog stožera među taocima vojnih pobunjenika u glavnom gradu Ankari. Turski CNN izvijestio je da se taoci drže u vojnom stožeru.

Doznaje se da su dva glavna mosta u Istanbulu zatvorile sigurnosne snage. Promet je zaustavljen preko mosta Bospohorus i mosta Fatih Sultan Mehmet.

U turskoj se prijestolnici čuje pucnjava i avioni kako nadlijeću grad. Vojska je na ulicama.

Vojska je objavila da je preuzela kontrolu nad institucijama i državnom televizijom. Doznajemo i da su sve turske zračne luke zatvorene, a luka Ataturk okružena tenkovima. Društvene mreže su blokirane.

Neki ljudi poduzeli su ilegalne akcije mimo redovnog zapovjednog lanca, kazao je Yildrim obraćajući se na privatnom tv kanalu NTV.

Istodobno je turska vojska objavila u priopćenju da je preuzela vlast u Turskoj, prenosi Reuters.

Vlada koju je izabrao narod ostaje na dužnosti. Ona će otići samo kada to narod kaže, rekao je turski premijer dodavši da će oni koji stoje iza udara platiti visoku cijenu.

Turski dužnosnik rekao je pod uvjetom anonimnosti da su vojnici raspoređeni u drugim turskim gradovima, no nije kazao u kojima.

Turska, članica NATO-a s drugom najvećom vojskom u toj zapadnjačkoj alijansi, jedna je od najvažnijih američkih saveznika u borbi protiv islamske države.
Novinska agencija Dogan izvijestila je da je ravnateljstvo turske policije pozvalo sve policijske snage na dužnost u Ankari.

Nakon što je od 2003. godine bio premijer, Erdogan je u 2014. bio izabran za predsjednika države s planovima da izmijeni ustav kako bi dao ceremonijalnoj predsjedničkoj funkciji veću izvršnu moć.

Njegova AK stranka, s korijenima u islamizmu, dugo je imala zategnute odnose s vojskom i nacionalistima u državi koji su utemeljili sekularne principe nakon Drugog svjetskog rata i koji imaju povijest vojnih udara.

Vojni udar u Dnevniku 3 komentirao je i Robert Kopal, stručnjak za sigurnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com